Arbeidsvreugde Bron 3 – Waardering en vertrouwen

Vertrouwen ontstaat in kleine momenten
Trouwe lezers weten dat ik een fan ben van Brené Brown. In haar speech over vertrouwen, vertelt ze, naar John Gottman, dat je vertrouwen opbouwt in de kleine momenten.

Ik vertaal het naar de werkvloer en daar werkt het ook zo. Maar wel in twee richtingen! Vaak kijken we enkel naar de werknemer als het om vertrouwen gaat (is de werknemer loyaal, kunnen we erop vertrouwen dat hij zijn werk goed zal doen).

Ook de teamleider/werkgever/organisatie draagt bij in het opbouwen van vertrouwen : krijgt de werknemer voldoende autonomie om taken op zich te nemen, mag de werknemer initiatief nemen, nieuwe voorstellen doen om dingen anders aan te pakken en wordt dit serieus genomen?

Financiële waardering
Een heikel punt is financiële waardering. Er gaan wat theorieën rond die zeggen dat mensen niet werken voor het geld, dat dat niet de allerbelangrijkste motivatie is. Dat intrinsieke motivatie is wat mensen drijft om hun job zo goed mogelijk te doen.

Er zijn zelfs onderzoeken geweest waarin mensen werden uitgedaagd om bepaalde proeven te doen. Als ze slaagden kregen ze een beloning. Er was ook een controlegroep die geen beloning kreeg. En wat bleek, de groep zonder de beloning presteerde beter.

Het zou jammer zijn om hier de foute conclusie uit te trekken. Ik ga wel werken voor geld, zoals veel van mijn medemensen. Als deze beloning niet ‘fair’ is, dan kan dat tot veel frustratie en stress leiden. En hoewel geld zeker niet de enige reden is waarom ik ga werken, is het wel belangrijk en niet te onderschatten. Ik ben benieuwd of de nieuwe trend zich doorzet, waarin medewerkers hun eigen verloningspakket kunnen samenstellen.

spaarvarken

 

Tijdens het coachingsproces.
We verkennen hoe de coachée omgaat met waardering. Is complimenten krijgen moeilijk? Geef je zelf soms waardering aan een collega? Vertel je wat je waardeert in anderen? Of waarin je vindt dat jouw collega uitblinkt?

Ik vind het fijn als mijn talenten (h)erkend worden. Als ik het vertrouwen krijg om mijn talenten in te zetten ten dienste van mijn organisatie, dan krijg ik voldoening uit mijn werk. Wat ineens mooi aansluit bij de intrinsieke motivatie.

Herken jij jezelf hierin?
Hoe haal jij waardering uit je werk? En hoe ga je om met complimenten?

( * De 7 bronnen van arbeidsvreugde van Kees Kouwenhoven : fysiek welbevindencollegialiteit waardering en vertrouwengoede prestatiesgroei werken met hart en zielzingeving)