Arbeidsvreugde Bron 1 – Fysiek welbevinden

In mijn vorige blogje konden jullie lezen dat ik voor mezelf een nieuwe missie heb geformuleerd, nl. meer arbeidsvreugde creëren op de werkvloer. Het kader dat ik hiervoor heb gekozen zijn de 7 bronnen van arbeidsvreugde* van Kees Kouwenhoven.

Deze week : Bron 1 – Fysiek welbevinden

Vanzelfsprekend?
Dit lijkt een beetje een vanzelfsprekende. We willen functioneren in een omgeving die veilig is en waarin we ons goed voelen. Wat hebben we allemaal nodig om ons veilig te voelen? In welke mate is dat iets waar we zelf voor moeten zorgen? In welke mate kan onze organisatie daarin voorzien?

Naast ergonomie, veiligheid, hygiëne, voldoende daglicht, gezonde voeding, rekening houden met het milieu, denk ik natuurlijk ook aan stress.

voeding

Doodgaan
Ooit zei iemand tegen me : van een beetje hard werken ga je toch niet dood!
Dat klopt … voor een deel. Stress heeft invloed op ons lichaam. Iedereen die onlangs vb. op sollicitatiegesprek geweest is kan hiervan meespreken. Klamme handen, dichtgeknepen keel, misselijk gevoel in de maag, transpireren, … De signalen zijn voor iedereen anders, maar ze zijn er wel.

Als er té lang té veel stress is, zonder dat er voldoende tijd is om te ontspannen en te recupereren, heeft dit invloed op ons hormonaal systeem. Wat dan weer kan leiden tot een verminderd immuunsysteem, allerlei ziektes en zelfs een hartaanval.
Van hard werken ga je niet dood? Think again!

Tijdens de file op het internet
Dan zijn er nog de files … wat ook een behoorlijke stressbron kan zijn. We komen niet alleen gefrustreerd aan op het werk, maar ons lijf is stijf en doet zeer omdat we te lang  achter het stuur hebben gezeten. Van zittend achter het stuur naar zittend achter de laptop naar zittend voor de HDTV. Niet optimaal voor ons lijf.

Fysiek welbevinden gaat verder dan een veiligheidshelm dragen, of een ergonomisch aangepast bureau. Het gaat over ‘goed in je vel zitten’. Want ook als je emotioneel niet goed in je vel zit, kan dat natuurlijk leiden tot fysieke klachten.

En hoewel techniek en innovatie niet meer bij te houden zijn, hoop ik dat de snelheid van innovatie hand in hand kan gaan met een tragere beleving van het leven.

Coachingsproces
In het coachingsproces biedt fysiek welzijn veel informatie waar we niet bij stilstaan omdat het zo ‘vanzelfsprekend’ is. Deze aspecten in kaart brengen geeft vaak een indicatie waar belangrijke knelpunten of belemmeringen zitten.

De oplossingen hiervoor hangen sterk af van de coachee.
Soms is er geen oplossing. Dan gaan we bekijken in hoeverre de situatie te accepteren valt, of we een andere strategie moeten bedenken.
We onderzoeken samen het handelen, de beleving en het denken en bekijken waar een kleine beweging mogelijk is.

En soms heeft een kleine verschuiving een groot effect.

( * De 7 bronnen van arbeidsvreugde van Kees Kouwenhoven : fysiek welbevindencollegialiteit waardering en vertrouwengoede prestatiesgroei werken met hart en zielzingeving)