Arbeidsvreugde Bron 7 – Zingeving

Deze laatste bron – en ineens het laatste bericht in deze reeks – gaat over zingeving.
Doorheen de zeven bronnen zal het wel duidelijk zijn dat ik kritisch kijk naar het vormgeven van je loopbaan. Ik geloof niet dat alles kan als je er maar hard genoeg voor werkt. Dat je een job kan vinden die helemaal op je lijf geschreven staat.

Ik geloof dat deze zeven bronnen van arbeidsvreugde net aangeven dat er heel wat elementen spelen die ervoor kunnen zorgen dat je gelukkig bent in je job, of niet. Het lijkt een utopie om te denken dat je op alle 7 de factoren “goed” kan scoren. Soms is de realiteit gewoon dat je nu in een job zit waar je je niet goed voelt, maar dat je nog geen andere mogelijkheden ziet. De tijd is nog niet rijp.

Zingeving?
NWOW – New world of work – publiceerde een onderzoek waaruit blijkt dat 1 op 3 mensen hun job niet als zinvol ervaren.
Wanneer je een job ervaart als zinvol zal voor iedereen anders zijn. In het onderzoek spreken ze van vier pijlers – (1) je talenten kunnen inzetten in job; (2) een fit ervaren van je job met je interesses; (3) jezelf kunnen zijn in je job; (4) ervaren dat je werkgever autonomie en ondersteuning biedt – een link naar de 7 bronnen van arbeidsvreugde zal jullie niet ontgaan.

In een ander onderzoek las ik dan weer dat mensen hun werk als zinvol ervaren als ze het gevoel hebben dat ze iemand anders kunnen helpen. En ik durf daaraan toe te voegen : kunnen bijdragen aan iets dat groter is dan jezelf. Hoe jij dat “iets groter dan jezelf” definieert, maakt voor mij niet zo veel uit.

vuur

Het is wat het is
Ik wil graag besluiten met het woord MILDHEID.
Alle zelfhulpboeken ten spijt, alle artikels, to-do-lijstjes, goede raadgevingen van collega’s of vrienden … Wees ook mild voor jezelf.

Soms voelen we ons niet goed en heeft dat tijd nodig. Soms weten we dat we meer kunnen maar moet wat er nu is goed genoeg zijn. Soms hebben we geen fut om verder te zoeken of meer te presteren. Soms zien we door het bos de bomen niet meer. Soms hebben we nood aan stilte en leegte. En dat is ook helemaal ok.

Je bent ok zoals je bent. Ik denk dat daar alles mee begint.
Jezelf kunnen waarderen – en graag zien? – voor wie je bent en wie je (nu nog) niet kunt zijn.

In welke fase je ook zit in je loopbaan,
een coach onder de arm nemen om deze aspecten te verkennen
is geen overbodige luxe.

Zeker nu de overheid dit onderzoek sponsort met loopbaancheques**!

 

** (Je kan bij mij ook terecht met loopbaancheques, ik werk hiervoor samen met Sterk op je werk)

( * De 7 bronnen van arbeidsvreugde van Kees Kouwenhoven : fysiek welbevindencollegialiteit waardering en vertrouwengoede prestatiesgroei werken met hart en zielzingeving)