Arbeidsvreugde Bron 4 – Goede prestaties

Doelen bepalen
In tijden van stress en burn out klinkt een ‘doel’ als iets vies. We mogen onszelf ook niet té veel opstressen en we “moeten” al zoveel.

En toch hou ik van een goeie ouwe “SMART*”-doelstelling. Niet omdat ik dit doel dan ab-so-luut moet halen. Wel omdat tijdens het coachingsproces, een doel SMART maken, helpt om op te splitsen in kleinere subdoelen. Dit vergroot de kansen om er effectief aan te beginnen en de doelstelling te halen.

Het maken van zo’n SMART-doelen, laat staan Team-doelstellingen, wordt wel eens overgeslagen. Wat het dan weer veel moeilijker maakt om bij te houden waar we eigenlijk mee bezig zijn. Al helemaal als we geen feedback krijgen (van onszelf of van de ander).

En laat dat – “Waar ben ik eigenlijk mee bezig” – net dé vraag zijn waar heel veel mensen zich tegenwoordig over buigen tijdens een (loopbaan)coaching. Het succes van de loopbaancheques is daar een heel duidelijk signaal voor.

voetbal doel

Ga zo ver als je kunt zien
Ik geloof niet in de maakbaarheid van de mens en ik geloof al zeker niet dat we dingen 100% onder controle kunnen krijgen. Een beetje mysterie mag wat mij betreft best nog in het leven kruipen. Soms weten we niet waar we naartoe gaan.

Zoals in de mist, kan ik gaan zo ver als ik kan zien. Wel spannend op die manier! Niet alles weten en toch de stap durven zetten. Niet de lange termijn – oh jee, die berg is gigantisch, daar geraak ik nooit – maar kijken in het hier en nu, welk klein stapje kan er nu gezet worden. En misschien is dat in eerste instantie gaan shoppen voor goede bergschoenen.
Wat onsamenhangende gedachtes rond deze 4e bron van arbeidsvreugde. Hoe je het woord “prestatie” invult is natuurlijk heel afhankelijk van persoon tot persoon.

Tijdens het coachingsproces
Monitoren waar we mee bezig zijn, doelen stellen, autonomie, helderheid hebben over wanneer deze doelen gehaald zijn en tijdens het proces geregeld feedback krijgen is één aspect. Ik denk dat dit zeker teamversterkend werkt. Niet alleen samen werken en samen een doel nastreven. Maar nadien ook tijd nemen om dit succes te vieren, de creatiespiraal van M. Knoope indachtig.

Tenslotte is dat toch wat ons mensen mens maakt. Zinvol of nuttig willen bezig zijn. Iets doen wat er toe doet. En daar een centje mee verdienen om brood op de plank en een dak boven ons hoofd te hebben.

Het andere aspect … dat beetje mysterie een plek geven. Het lot het lot laten zijn.
Ruimte laten voor toevallige ontmoetingen en synchroniciteit. Het niet-weten toelaten.

Wanneer heb jij voor het laatst een succes(je) gevierd?
Of genoten van synchroniciteit?

( * De 7 bronnen van arbeidsvreugde van Kees Kouwenhoven : fysiek welbevindencollegialiteit waardering en vertrouwengoede prestatiesgroei werken met hart en zielzingeving)