Hoe maak ik de juiste keuze?

Als therapeut/coach krijg ik vaak een vraag naar advies. Als er nu 1 ding ‘not done’ is in therapie, dan is het wel advies geven.

Twijfelen of doen?
Ik merk daarin dat er, grof genomen, twee types mensen zijn. Je hebt de mensen die impulsief hun keuze maken en zo van het ene in het andere vliegen. En je hebt mensen die continue blijven twijfelen en eigenlijk niet vooruit geraken. Met natuurlijk alle nuances daartussen in.

4 seizoenen
Mijn twee wijze grootvaders waren boeren. Zij kenden nog het ritme van de seizoenen en deden er hun voordeel mee. Wanneer de akker moet rusten, wanneer er gezaaid kan worden, hoeveel tijd er nodig is om te groeien en te rijpen, en wanneer het tijd is om te oogsten.

Wanneer is de tijd rijp?
Of je nu een twijfelaar bent of een impulsieve doener, ik denk dat in de metafoor van de seizoenen ook wijsheid verborgen zit om keuzes te maken. Kan je wachten op hulpbronnen? Zijn er externe factoren die je stimuleren om sneller te beslissen? Voel je je klaar voor deze keuze? Of moet er eerst nog tijd genomen worden om te bezinnen en te rijpen?

Dé juiste keuze bestaat niet.
Hoe het ook zij, je weet nooit of je dé juiste keuze maakt. Ooit zei iemand tegen me: je kan geen foute keuzes maken, alleen goede en minder goede keuzes.
Je kan voor iets kiezen en als je merkt dat het niet uitdraait zoals je wou, dan kies je gewoon opnieuw!

Het klinkt simpeler dan het is …. maar in de kern klopt het wel.

1 gedachte op “Hoe maak ik de juiste keuze?

  1. Pingback: De 4 vragen die mijn leven veranderden | Hersenspinsels

Reacties zijn gesloten.