Waar therapie en werk zoeken mekaar vinden

Ik las dit artikel “Zoektocht naar nieuwe baan dreigt tot emotionele uitputting”.
Het is een gekend probleem in mijn job bij VDAB. En het is een gekend probleem in mijn privé-praktijk. Mensen worden afgewezen en dat tast hun zelfbeeld aan. Hoe goed je CV ook is.

Omgaan met afwijzing
Het is niet evident om om te gaan met afwijzing. Niet als je afgewezen wordt door een werkgever en niet als je afgewezen wordt door je partner, een ouder, je kind of noem maar op. Mensen moeten al behoorlijk sterk in hun schoenen staan als ze oprecht kunnen zeggen ‘dat raakt mijn koude kleren niet’.

Zelfreflectie
Ik vind het een uitstekend moment tot zelfreflectie, zo’n moment van afwijzing. Natuurlijk is er eerst de koude douche, de pijn en eventueel het verdriet. Maar als de rauwste emoties voorbij zijn vind ik het belangrijk om enkele vragen te stellen.

Controle
We hebben zo graag controle over de dingen. En het nadeel is dat we weinig controle hebben. Zo’n afwijzing door een werkgever heeft heel vaak met toeval te maken. Toevallig was er een andere kandidaat die net iets sterker was, die net iets meer ervaring had, die dat diploma net wel op zak had. Er is dan weinig dat je kan doen behalve aanvaarden.

Authenticiteit
Ook hier weer vind ik authenticiteit zo ontzettend belangrijk. Laat toe dat je gekwetst bent door de afwijzing. Zorg goed voor jezelf: treur, wees boos, doe wat je nodig hebt om te bekomen. De klassiekers: een ijsje eten, een bleitfilm kijken, shoppen, een (ééntje!) pintje drinken, … minder klassiek: een stevige wandeling maken, mediteren, een gesprek aangaan met je coach.

Belangrijk is om met een eerlijke blik naar jezelf te kijken. Heb ik gedaan wat ik kon? Kan ik hier iets uit leren? Hoe kan ik het de volgende keer anders aanpakken? Sta hier even bij stil en zet dan een volgende stap. Soms is het makkelijker gezegd dan gedaan en soms heb je meer dan 1 dag nodig om te bekomen. Ook dat is ok.

Hoe ga jij om met afwijzing? Heb jij nog andere tips? Schrijf je reactie hieronder!