Voel de rauwheid van het leven door je lijf gieren!

Hunh?

Tja … deze titel danst al een tijdje door mijn hoofd. Ik moet er duidelijk iets mee, maar ik weet nog niet wat.

Rauwheid
Rauwheid doet mij denken aan authenticiteit, aan échtheid. Voedsel dat nog rauw is, is niet behandeld. Geen smaakversterkers, niet overgoten met een sausje van truffels.

Rauwheid kan pijnlijk zijn, open en blootgesteld. Kwetsbaar. Misschien nog niet helemaal genezen, zoals een open wonde. Bloederig, zonder een pleister van Mickey Mouse erop.

Rauwheid kan ook stevig en krachtig zijn, met twee voeten op de grond, met humor, met liefde, met risico’s nemen, gaan staan voor wie je écht bent. Soms in alle stilte en rust.

Het leven
Net zoals met wondes of met eten, maken we van het leven iets anders dan het is. We verzachten het, we verstoppen het, we voegen er iets aan toe of halen er iets van weg om niet te moeten voelen wat er te voelen is.

We hebben dat ook niet geleerd, dat het leven ok is zoals het is, met alles erop en eraan. Dat het niet de bedoeling is dat we ‘slechte’ gevoelens vermijden en alleen maar de ‘goede’ gevoelens nastreven.

morning-street

Je lijf
Het is voor mij een gigantisch belangrijk instrument, mijn lijf. We krijgen er maar ééntje voor een leven. Met wat geluk kunnen er hier en daar al eens vervangstukken geïntegreerd worden zoals valse tanden of een nieuwe heup. Maar met dit lijf hebben we het de rest van ons leven vol te houden.

Goed zorg dragen voor mijn lijf gaat verder dan alleen letten op wat ik eet en veel bewegen. Het betekent voor mij ook me bewust zijn van mijn lichaam, waar zit mijn adem, kan ik mijn tenen voelen, waar vindt mijn lijf raakpunten met de grond of de stoel.

Gieren
Ik weet niet waar ik dit woord vandaan heb, maar het klopt voor mij wel. Het leven giert bij momenten door mijn lijf, ik kan dat letterlijk voelen. Het is “in je vel zitten” en voelen dat het past, en soms niet.

Je giert van het lachen of de zenuwen kunnen ook door je lijf gieren. Het heeft iets oncontroleerbaars en onstuimig, iets avontuurlijks en het gebeurt gewoon.

Dat is meteen mijn nieuwjaarswens voor iedereen.
Dat je de rauwheid van het leven door je lijf kan voelen gieren in 2016.
Met alles erop en eraan.

2 gedachten over “Voel de rauwheid van het leven door je lijf gieren!

  1. Wow! Knap, écht. Dat is de meest unieke en krachtige wens die ik ooit heb gekregen. Ze raakt me diep. Ik voel ze in mijn buik rommelen. Als ik niet oppas, gaat ze straks nog door mijn lijf gieren. Niet oppassen dus…

Reacties zijn gesloten.