Ontdek de kwaliteit achter de valkuil.

Veeleisend?
Ik ben veeleisend. Tot voor kort kon ik deze woorden moeilijk uitspreken zonder enige vorm van schaamte. Het is niet ok om veeleisend te zijn. Als ik google wat ‘veeleisend’ betekent krijg ik een hele resem aan verklaringen: kieskeurig, lastig, kritisch, moeilijk, streng, perfectionistisch.

Wat me niet echt helpt om dit stuk in mezelf te aanvaarden.

Je mag ook nee zeggen.
Waar ik me wel in kan vinden is, niet veeleisend, maar veelvragend. Het betekent dat ik alleen maar de vraag kan stellen. Ik ben immers opgegroeid met ‘vragen staat vrij’ – je weet wel, het radioprogramma van Lutgard Simoens? – en het betekent ook dat jouw antwoord ‘nee’ kan en mag zijn.

Mijn therapeut/coach moet veeleisend zijn.
‘Veeleisend zijn’ is niet populair. Alsof ‘veeleisend zijn’ ook automatisch een dwingend trekje heeft. Als ik veel eis voor mezelf dan wil dat onmiddellijk betekenen dat ik veel eis van jou. Maar is dat wel zo? Ik ga geregeld in supervisie en bracht mijn ‘veeleisendheid’ in. Het gesprek gaat o.a. over projectie, wat gaat er in mensen om als ze tegen mij zeggen dat ik veeleisend ben? Nog nooit gevraagd!

Mijn supervisor besluit dat zij heel graag heeft dat haar chirurg of haar architect veeleisend is.
En ook haar therapeut …

De kwaliteit achter de valkuil.
Veeleisend zijn wil immers ook zeggen dat ik oog heb voor kwaliteit. Dat ik oprecht betrokken ben bij het proces van mijn klant. Dat ik geloof dat mensen fier mogen zijn op zichzelf voor wie ze werkelijk zijn. Dat ik met hen mee die mysterieuze deur wil openen omdat ik denk dat daar nog schatten verborgen liggen, ook al vraagt dat veel moed. Maar de focus blijft voor mij de realisatie van het zelf. Niet realiseren wat ik zeg dat je moet realiseren, maar ontdekken wat jij nog wil realiseren.

Ik ben veeleisend, of liever veelvragend, en daar ben ik fier op!
Veelvragend zijn wil voor mij zeggen dat ik veel mogelijkheden zie, veel vruchtbare aarde.
En dat ik in die aarde graag zaadjes plant, want wie weet …  wat kan er nog allemaal groeien?

inspiratie: de kernkwadranten van Daniël Ofman http://www.corequality.nl

Oorspronkelijk gepost op 16/08/2013