Mijn nieuwe missie = arbeidsvreugde

Vlinder
Er vlindert een idee in mijn brein en in mijn buik. Ik weet begot niet hoe ik eraan moet beginnen of welke stappen ik moet zetten.

vlinderNa wat soulsearching ben ik erachter gekomen dat ik niet alleen wil werken. Dat ik goesting heb om samen te werken met andere enthousiaste en gedreven mensen die mijn missie delen.

Mijn missie?
Meer arbeidsvreugde creëren op de werkvloer.

Mijn idee?
Ik wil een samenwerkingsverband opstarten rond arbeidsvreugde.

Niet tegen maar voor
Alle artikels rond stress en burn out ten spijt, gaat het welzijn op de werkvloer erop achteruit. Ik vraag me af of we ons op het verkeerde focussen. Binnen coaching gaan we niet kijken naar wat niet werkt, maar gaan we kijken naar wat wel werkt. Geldt hier dan hetzelfde?

Hoe zou het zijn om niet te kijken naar ‘hoe voorkom ik stress?’, maar eerder kijken naar ‘hoe creëer ik meer arbeidsvreugde?’

Ook de schuldvraag blijft een oneindige discussie. Ligt het aan de werkgever? Ligt het aan de werknemer? Ik denk dat Burn Out een fenomeen is dat individuen en organisaties overstijgt. Het is iets dat leeft in onze maatschappij.

En die maatschappij?
Dat zijn wij!

Arbeidsvreugde
Het is toch een beetje een raar woord, we nemen het niet gauw in de mond.
Zoiets als ‘werkplezier’ of ‘goesting om te werken’ dekt voor mij de lading niet. Het woord ‘vreugde’ verwijst naar iets dat dieper gaat.

Net als Dirk De Wachter geloof ik niet in de volledige maakbaarheid van geluk, dus ook niet in de volledige maakbaarheid van arbeidsvreugde. Gelukkig zijn omhelst net het niet-gelukkig mogen of kunnen zijn.

Kees Kouwenhoven schreef een boek over de 7 bronnen die tot arbeidsvreugde leiden. Deze 7 bronnen (fysiek welbevindencollegialiteit waardering en vertrouwengoede prestatiesgroei werken met hart en zielzingeving) zijn een goed startpunt en in mijn volgende blogjes zal ik er telkens eentje toelichten.

Sparringspartners
Als je dit leest en je krijgt ook een kriebel in je buik of een vlinder in je brein, stuur me dan een berichtje. Alle ideeën, suggesties, links en/of doorverwijzingen zijn welkom!

En nu jij, welke plaats neemt werk in in jouw leven?
Hoe beleef jij arbeidsvreugde?
Laat je reactie na in het vak hieronder!

 

PS : Er roteert een Ted Talk van Alexander Kjerulf over “Arbeidsglaede”. Het is een talk over aandacht hebben voor wat vreugde brengt op het werk.