Ik ben niet creatief ! … ?

Ooit zei iemand tegen me ‘je moet niet kunnen tekenen om te kunnen tekenen’. Ik hou heel erg van die uitspraak. In mijn praktijk, als ik een creatieve werkvorm voorstel, krijg ik die uitspraak heel vaak: ‘ja maar, ik ben niet creatief’ of ‘ik kan helemaal niet tekenen’.

De rem op onze creativiteit
Dat we in onze kindertijd vaak vroegtijdig van onze creativiteit worden afgesneden is niet nieuw. Een kind dat een blauwe appel tekent kreeg misschien de opmerking: ‘een appel is niet blauw!’. Of de juffrouw op school zei: ‘Als we in de kerk zingen moet jij maar doen alsof, want je zingt vals’. Het zijn zo’n pijnlijke uitspraken die we als kind inslikken en die ervoor zorgen dat we als volwassene de rem zetten op onze creativiteit.

Kunst of beleving?
Dat er in mijn praktijk mag gekliederd worden vinden mensen soms een bevrijding. Het vraagt wel wat moed om een leeg blad voor je te hebben, of een vormeloze homp klei, en om van daaruit ‘iets nieuws’ te maken. De intentie is echter niet om een ‘kunstwerk’ te maken maar eerder om te kijken hoe je het beleeft.

Iedereen is creatief
Het is een cliché als een huis natuurlijk, maar ik geloof er echt in. Creativiteit is zo’n ruim begrip … In het boek van Christina Pauwels, Belevend Leren, verwijst ze naar een zekere Van Rosmalen (die ik niet ken….). Hij zou het volgende gezegd hebben:

” Creatieve processen spelen zich elke dag af. Iemand die als gevolg van een ziekte op een totaal andere manier tegen het leven aan gaat kijken, maakt een creatief proces door. Maar ook iemand die, geïnspireerd door de hoofdpersoon van een roman, gaat nadenken over de eigen opstelling tegenover haar man, maakt een creatief proces door. […] Of de stedeling die voor het eerst een tuin omspit, ook hij maakt waarschijnlijk een creatief proces door.
Creatieve processen zijn er in alle soorten en maten. sommige ervan resulteren in zeer belangrijke veranderingen in het leven van iemand. Andere leiden tot niet meer dan een leuke nieuwe ontdekking.”

Uitdaging?
Kijk eens waar jij creatief bent geweest de afgelopen week. Alle inbreng is welkom! Of het nu een foto is, een stukje tekst of een nieuw recept … laat dat oude stemmetje dat zegt dat je niet creatief bent 5 minuutjes in de hoek staan en leef je uit in onderstaand reactieveld!

2 gedachten over “Ik ben niet creatief ! … ?

  1. Enkele jaren geleden heb ik mijn creativiteit terug ontdekt o.a. bij jou…
    Ondertussen is intuïtief tekenen en schilderen een gegeven en laatste heb ik voor mezelf lekker geknipt en geplakt voor een klein dreambord… Creativity is durven en het resultaat omarmen 🙂

    • Dag Christine,
      Tof om te lezen dat je nog steeds schildert en dat ik daarin een kleine rol heb mogen spelen! Veel plezier ermee!

Reacties zijn gesloten.