Help … ik ben met mijn vader getrouwd!

Als ouder slagen we er niet in om alle verlangens van onze kinderen in te vullen. Dat kan ook niet, hoe zeer we dat ook zouden willen. Als kind voelen we ons soms gekwetst door dingen die te veel of net te weinig gebeuren. Wanneer we opgroeien dragen we deze pijnlijke plekken mee. En nergens meer dan in intieme relaties worden deze plekken aangeraakt. Ook als partners willen we elkaar niet kwetsen, maar het gebeurt toch, het kan niet anders.

Kwetsuren uit de kindertijd
Eén van de theorieën rond relatietherapie is dat we net die partners aantrekken die onze kwetsuren uit de kindertijd triggeren. En dat is toch wel heel bizar. We vinden die man of vrouw heel aantrekkelijk, we starten er een relatie mee en wat blijkt na x-aantal maand of jaar …
**iek** mijn partner reageert net zoals mijn vader/moeder.
Want we copiëren vaak de relatiestijl van onze ouders.

Leren communiceren en hechten
Relatietherapie focust zich voor een groot deel op communicatie tussen de partners. En hoewel ik dit heel erg belangrijk vind, denk ik niet dat het de volledige lading dekt. Daarom vind ik het boek van Sue Johnson over Emotionally Focussed Therapy (EFT), Hou me vast, zo bijzonder.
Ik ga een opleiding EFT volgen in april.

Hou me vast
Het is geen zaligmakend boek, als je dit boek leest zijn je relatieproblemen niet in 1 slag opgelost. Ook in dit boek krijg je het beeld mee dat een relatie inzet vraagt, dat dat niet van zelf gaat. Maar je krijgt wel een duidelijke theorie over relaties en hechting, en een reeks oefeningen die je kunnen helpen om pijnlijke zaken bespreekbaar te maken met je partner. Velen van ons zijn misschien met het idee opgegroeid dat relaties ‘als vanzelf’ moeten gaan, maar dat klopt dus niet.

Trouwen of single blijven?
Als uitsmijtertje deze quote :

You have two choices in life: you can stay single and be miserable,
or get married … and wish you were dead. – H.L. Mencken.

In dit leven kan je twee keuzes maken: of je blijft single en je voelt je ellendig,
of je trouwt en je zou willen dat je dood was. (eigen vertaling)

Nogal sarcastisch, maar ik kon er wel om lachen!
Het geeft aan dat een relatie niet de oplossing is als je ongelukkig bent.

Ik vind dat G. Livingston het heel mooi zegt:
“Geluk vereist het vermogen tegen onzekerheid te kunnen.” 

 

 

 

Interessant artikel? Deel het met je vrienden door hieronder te klikken!