Burn Out en het team

De opleiding tot stress en burn out coach die ik volgde in het voorjaar was een eye opener. Ik kreeg inzicht in hoe stress werkt en welke elementen noodzakelijk zijn als je wil herstellen van een burn out. Ons lichaam speelt hierin een belangrijke rol. Bewust omgaan met het lichaam verruimt de aanpak voor stresspreventie.

Burn out wordt, bij mijn weten, vaak (meestal?) individueel aangepakt. Waarom iemand met een burn out te kampen krijgt heeft verschillende oorzaken. En nee, niet alle oorzaken zijn op het werk te zoeken.

Ik lees nu een boek over conflicthantering. Het verrast me hoe zwaar een conflict kan doorwegen in een organisatie. Niet alleen de onmiddellijke samenwerking komt onder druk te staan. Ook innovatie, creativiteit en engagement binnen een bedrijf verzwakt als we conflicten negeren.

Conflicten vermijden zit in onze cultuur. De werkgoesting en energie daalt drastisch als we te maken krijgen met een onuitgesproken conflict. En dan hebben we ineens die link weer naar burn out.

Het is toch boeiend om burn out vanuit die invalshoek te bekijken. Welke invloed heeft de werking van mijn team op mijn spanningsklachten? Welke invloed heeft mijn leidinggevende op mijn spanningsklachten? Welke invloed heeft mijn gezin/familie/vrienden op mijn spanningsklachten?

brug

Kunnen we het thema burn out dan nog los zien van het team en de organisatie waarbinnen we functioneren? Is het wel zinvol om iemand alleen maar individueel te begeleiden rond stress en burn out? In welke mate kunnen we de omgeving (werk & privé) betrekken bij het herstelproces?

Deze zoektocht naar ‘Kan jij jezelf zijn op het werk’ en ‘Wat geeft jou energie’ brengt me op nieuwe leerpaden waar ik nog geen eind aan zie!

Jobcraften, stress en burn out, werken met talenten, omgaan met beperkende overtuigingen, emotieregulatie, mindfulness, omgaan met conflicten, … het is allemaal zo intens verwoven met elkaar.

Ik wil hier ook ruimte maken voor een prachtig interview met Geert Peymen en Pleuntje Jellema, of hoe architectuur en burn out zelfs te linken zijn!

Misschien is dat net mijn toegevoegde waarde als coach, die integrale aanpak.

 

2 gedachten over “Burn Out en het team

  1. Mieke voorkwam in de dynamische contact van een eventbureau vooral conflicten, helder en gericht aanpakken is haar stijl, dat lucht op …

Reacties zijn gesloten.