3 stappen om je relatie een boost te geven

1/ Vertragen
Als je voelt dat je boos wordt op je partner, stop dan even om adem te halen. Tracht te focussen op wat er hier en nu speelt en haal geen oude koeien uit de sloot. Probeer na te denken over wat je wilt zeggen en voorkom dat je zomaar je gal begint te spuwen. Je kan tegen je partner vertellen wat je niet meer wilt door dingen concreet te benoemen. In welke situatie vond je welk gedrag niet ok?  En welk gevoel kreeg je daarbij? Vermijd woorden als ‘altijd’ en ‘nooit’.

Eckhart Tolle Teachings

Waarachtig luisteren is een andere manier om stilte in je relatie te brengen. Als je écht naar iemand luistert, verschijnt de dimensie van de innerlijke stilte en wordt ze een essentieel onderdeel van je relatie. (eigen vertaling)

2/ Samenwerken
Herinner jezelf eraan dat jullie een team zijn. Je partner is niet ’tegen’ jou, maar wil hetzelfde als jij. Een relatie waarin jullie je alle twee goed voelen. Probeer samen te achterhalen wat jullie van elkaar nodig hebben om opnieuw de relatie te krijgen die je graag zou willen. Maak hierover eventueel nieuwe afspraken.

3/ Waarderen
Geef je partner complimenten. Weet je nog waarom je je aangetrokken voelde tot je partner? Wat zijn de belangrijkste kwaliteiten die je waardeert in je partner? Wanneer voel je je echt geliefd door je partner? Je hoeft niets te verzinnen of te faken. Maar als er zich een moment voordoet waarop je denkt: wauw, ik heb eigenlijk echt een geweldige partner, laat het hem/haar dan ook weten!

Welke stappen zet jij als je voelt dat je de verbinding kwijt bent met je partner?
Geef je reactie in het kadertje hieronder.

 

Interessant artikel? Deel het met je vrienden!

4 gedachten over “3 stappen om je relatie een boost te geven

 1. Hey Mieke,
  Mooie en waardevolle tips.. Vooral het “altijd” en “nooit” is iets dat heel snel naar buiten floept, waardoor het gesprek gelijk een lading krijgt.. het wordt daarmee heel groot gemaakt en onoplosbaar, want als iemand iets “altijd” of “nooit” doet, ligt het dus in de persoon zelf, waardoor deze zichzelf volledig zou moeten veranderen.. Dat lijkt een onmogelijke taak… zelf zou ik nog willen toevoegen om met je partner ervoor open te staan om een “lik op stuk”-houding te hebben. Niet “opsparen” wat je dwars zit, maar gelijk als iets niet goed voelt, dat uiten, zodat je op dat moment alleen naar die handeling hoeft te kijken en het niet gaat broeien tot iets heel groots (en toen deed je dit en toen deed je dat en “altijd” etc.etc.).

  liefs,
  Ans

 2. Mieke,

  Bedankt voor het delen van je interessante visies en ideeën via je blog. Ik heb de afgelopen dagen nagedacht over hoe wij dat aanpakken, onze relatie ‘boosten’. Het aspect ‘waarderen’ vinden wij ook heel belangrijk. En ook relativeren, beseffen dat we soms grote verwachtingen hebben naar mekaar toe die niet altijd realistisch zijn. Mensen veranderen niet zo makkelijk, ook al verlangen we dat vaak. Mekaar aanvaarden met al onze plus – en minpuntjes is heel belangrijk. En dan ook nog humor, die kan veel verzachten en een echte band vormen. Praten, lachen, knuffelen en zeggen: ‘ik zie je graag’.

  Groetjes, Hilde

Reacties zijn gesloten.