Wees je eigen pack leader! … ?

The Dog Whisperer
Ik ben de laatste tijd gefascineerd door Cesar Milan – ‘The Dog Whisperer’.  Hoewel ik absoluut geen fan ben van honden en ik op het internet ook wel kritiek lees op zijn methodes. Wat me hierin fascineert is dat hij in eerste instantie niet de hond traint maar zijn baasje.

Het doet me denken aan de tarot – tja, ik leg soms hele bizarre verbanden. De tarot is voor mij geen orakelsysteem, daarmee bedoel ik een systeem om de toekomst te voorspellen. Maar het is een systeem om meer inzicht te verwerven in jezelf.

Kalme assertiviteit en kracht
Kracht is de achtste kaart uit de grote arcana.

r08

In deze kaart zien we een vrouw die een leeuw ‘onder controle’ houdt, zonder daar echt veel fysieke kracht voor uit te oefenen. Hoe ik deze kaart interpreteer is dat je de kracht hebt, of een soort van balans hebt gevonden in je gedachten en emoties. En daarmee bedoel ik niet dat we gedachten en emoties moeten wegstoppen, negeren of controleren.

Trainen zonder oordeel
Telkens als ik Cesar bezig zie met zo’n hond die onhoudbaar is, die gromt of bijt, moet ik hieraan denken.  Cesar leert de baasjes dat de hond nood heeft aan discipline en oefening. En dat affectie pas het laatste stadium is in dit proces, de hond belonen omdat hij rustig is en het juiste gedrag vertoont. Maar Cesar oordeelt nooit over de hond!

Het gaat over ‘energie’ en ‘kalme assertiviteit’. Als je deze energie kan uitstralen dan lukt het beter om de grenzen aan te geven waar de hond zich moet aan houden. Dan ben je de échte ‘pack leader’ zoals Cesar het uitdrukt.

Een pack leader voor mijn gedachten
Als we de hond als metafoor gebruiken voor onze ‘gedachten en emoties’ krijgt de serie ineens een hele andere invulling. Dat we met kalme assertiviteit onze emoties en onze gedachten tegemoet kunnen treden. Deze richting kunnen geven zodat ze voor ons werken in plaats van tegen ons. Dan worden we als het ware de ‘pack leader’ van onze eigen gedachten en emoties.

Zou deze vergelijking opgaan?

inspiratie: http://www.cesarsway.com/

oorspronkelijk gepost op 25/08/2013