Burn Out, een relationeel gegeven.

Batterijen lopen leeg
Ik las net het boek van Luc Dewulf, “Help! Mijn batterijen lopen leeg“. Daarin schrijft hij dat burn out een fenomeen is dat relationeel moet bekeken worden. Hij durft zelfs te schrijven dat organisaties mee verantwoordelijk zijn voor de burn out van hun medewerkers.

Ik vind het een moedige stelling. In mijn nabije omgeving krijg ik meer en meer te maken met mensen die of thuis zitten met de diagnose burn out, of die oververmoeid en uitgeblust op het werk zitten.

Hoewel ik in de media een artikel las dat een andere tendens aangeeft, hoor ik die verhalen niet. Tot nu toe hoor ik niet hoe een organisatie en/of het team betrokken is bij het herstelproces van hun collega.
Is dit een gemiste kans?

Burn out en collega’s
Een openlijk gesprek hierover in het team is vaak moeilijk.  Iemand die kampt met burn out ziet hoe andere collega’s – schijnbaar probleemloos – hun takenpakket blijven opnemen. Hij krijgt vaak goedbedoeld advies, waar hij zelf ook wel aan gedacht heeft maar wat gewoon niet werkt. Hij voelt zich vaak schuldig, verwijt zichzelf dat hij zijn collega’s in de steek laat, meer last en meer werk bezorgt.

Ik begrijp heel goed dat alleen al de zwaarte van deze uitdaging een open gesprek extra moeilijk maakt. Niemand stelt zich graag zo kwetsbaar op, zeker niet op de werkvloer.

stairs

Talent is relationeel.
Luc Dewulf is ook de man van de talenten. Ik vond het zelf zeer verhelderend om op zoek te gaan naar mijn talenten. De ‘kleine kantjes’, die ik in mezelf niet kan waarderen, houden vaak ook een talent schuil. Door meer te focussen op het inzetten van mijn talenten en er zelf aandacht aan te besteden, zit ik energieker op het werk.

Hij schrijft dat een talent pas in actie kan komen als de omgeving ook aandacht heeft voor die talenten. En dan wordt het een beetje ’tricky’ … sommige talenten kunnen we niet kwijt in ons werk. Andere talenten zetten we wel in, maar worden niet als dusdanig (h)erkend. Vaak moeten we vaardigheden inzetten die helemaal geen talent zijn. Als de balans overhelt naar dat laatste, komen we in een gevarenzone terecht.

Nu ik meer weet over het relationele stuk van burn out, wou ik dat ik mijn collega’s hun talenten kende. Dat ik hen hierom kon waarderen. Zou dat al een verschil kunnen maken?

Maar ik ben wel benieuwd … hoe ga jij om met een collega op de rand van een burn out?
Je kan je reactie kwijt in het vakje hieronder!

 

6 gedachten over “Burn Out, een relationeel gegeven.

  1. Zeer terecht artikel. Omgeving heeft inderdaad grote invloed op burn out, soorten leidinggevenden, veel veranderingen, te weinig inzet van sterke talenten en te veel moeten inzetten van kleine talentjes. Vaak ook zeer plichtsbewuste vriendelijke mensen met veel empathie en aanpassingsvermogen zijn er meer vatbaar voor. zie ook enquête http://www.veerkrachtigophetwerk.be., http://www.kenjekerntalenten.be, http://www.coretalents.be, http://www.hspvlaanderen.be ea.
    HSP Vlaanderen organiseert ism VUB en prof dr Elke Van Hoof symposium rond wetenschappelijke van Hoogsensitiviteit voor professionals (medici, therapeuten, hulpverleners ea,) èn rond het belang van Inzet van talenten (woe 13 mei).
    Hoogsensitieve mensen (20% van bevolking) zijn veel gevoeliger dan anderen voor burn out, inzet van creatieve talenten kan zeker helpen: zie ook De Kleine Tiki ea. Kunst en creativiteit helpen de balans te herontdekken, zoek verbondenheid met gelijkgestemden en creatieveliongen of sportievelingen. :-). je talenten inzetten geeft energie, focus daarop en tracht de energievreters te omzeilen.
    Warme crea- en talentengroet, VCMV

    • kleine correctie: symposium VUB voor professionals is op di 12 mei.

      • Dag Véronique,

        hartelijk dank voor je toevoegingen, ik ga de websites die je aangaf zeker eens bekijken!

        groetjes,
        Mieke

  2. Hallo Mieke
    Ik had graag wel meegewerkt aan jouw nieuw project van Burn Out.
    Kan je me wat meer laten weten op mijn mailadres?
    Groetjes
    Myriam

    • Dag Myriam,

      hartelijk dank voor jouw reactie!!
      Ik stuur je zo dadelijk een mailtje.
      groeten,
      Mieke

  3. Bedankt voor jullie massale reactie!! Ik heb intussen voldoende proefpersonen.

Reacties zijn gesloten.